EN | FI

Valokuvaustutoriaali

Second Picture on omistettu alkuperäisille tutoriaaleille 3D-grafiikasta, Photoshopista, valokuvauksesta ja WWW-suunnittelusta.

Panoraamat ja Photomerge

Photomergellä luotu panoraamakuva Molyvoksen linnasta

Kuva 1. Photomergellä luotu panoraamakuva Molyvoksen (Lesvos, Kreikka) keskiaikaisesta linnasta.

03.08.2007 Kategoria: Valokuvaus
Ottamalla monta valokuvaa ja yhdistämällä ne yhdeksi panoraamakuvaksi voidaan luoda kuvia, joissa on poikkeuksellisen korkea resoluutio ja laaja näkymä. Korkea resoluutio mahdollistaa korkealaatuiset suuret tulosteet. Käsittelen tässä vaakasuoran yksirivisen panoraamakuvan luomista.

Panoraamakuva tehdään ottamalla monta vierekkäistä kuvaa ja yhdistämällä ne kuvankäsittelyohjelmassa yhdeksi kuvaksi. En käsittele kuvien manuaalista yhdistämistä, koska se voidaan nykyään tehdä automaattisesti sopivalla ohjelmalla. Kuvien yhdistäminen käy helposti käyttämällä esimerkiksi Photoshopin Photomerge-toimintoa, joka yhdistää kuvat täysin automaattisesti ja saumattomasti. Kuvat voidaan yhdistää saumattomasti jos ne on otettu tarkasti ja tietyt asiat on huomioitu. Alla on oma listani asioista, jotka kannattaa huomioida panoraamoja kuvatessa.

Valotus

Valitse tarkkaan sopiva valotus panoraamakuvalla. Muista, että panoraamanäkymän tummin ja vaalein kohta ei useinkaan ole samassa kuvassa. Ota tarpeen mukaan testikuvia näkymän eri kohdista löytääksesi optimaalisen valotuksen. Käytä samaa valotusta kaikissa kuvissa. Käytännössä tämä tarkoittaa manuaalisten asetusten käyttöä siten, että valotusaika, aukon arvo ja ISO-herkkyys ovat samat kaikissa kuvissa.

Tarkennus

Pidä tarkennus samana kaikissa kuvissa. Paras on käyttää manuaalista tarkennusta. Jos kamerassa ei ole manuaalista tarkennusta, niin huomioi tämä ja varmista muilla keinoin, että tarkennusetäisyys pysyy samana.

Polttoväli

Pidä polttoväli samana kaikissa kuvissa. Älä käytä zoomia tai vaihda objektiivia kuvien välillä.

Valkotasapaino

Muista pitää valkotasapaino samana kaikissa kuvissa. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kameran automaattiasetukset laitetaan pois päältä ja valkotasapainon säätö tehdään manuaalisesti.

Ota kuvat päällekkäin

Kolme osittain päällekkäistä valokuvaa Molyvoksen kaupungista

Kuva 2. Kolme osittain päällekkäistä kuvaa Molyvoksen kaupungista. Tässä esimerkissä kuvat ovat päällekkäin vähemmän kuin 25% ja Photomerge yhdistää ne silti. En kuitenkaan suosittele yrittämään tällaista, vaan ottamaan kuvat vähintään 25% päällekkäin.

Kuvat tulee ottaa siten, että ne ovat osittain päällekkäin. Suosittelen, että kuvat menisivät toistensa päälle vähintään 25%. Photoshopin Photomerge vaatii, että kuvat ovat päällekkäin 25% - 40%. Liian vähäinen päällekkäisyys tarkoittaa, että kuvia ei pystytä saumattomasti yhdistämään ja liiallinen päällekkäisyys tarkoittaa, että kuvia pitää ottaa todella monta laajan panoraaman luomiseksi.

Käytä jalustaa

Jalusta on erittäin tärkeä apuväline panoraamakuvia otettaessa. Jalustalla voit taata, että kuvat ovat tarkasti toistensa vieressä ja, että kamera pysyy paikallaan. Ennen kuvien ottamista käännä kameraa ja tarkista, että kamera on tasossa siten, että horisontti pysyy samalla paikalla kaikissa kuvissa. Jos jalustassa tai kamerapäässä on vesivaaka voit hyödyntää sitä. Kamerapään on hyvä olla kolmisuuntainen, jossa jokainen akseli säädetään ja lukitaan erikseen. Tämän artikkelin esimerkkikuvan ottamisessa kamerapäänä toimi Manfrotto 460MG. (Panoramaakuvausta varten on olemassa kamerapäitä, joissa kamera voidaan sijoittaa siten, että se kääntyy objektiivin optisen keskipisteen ympäri. Näin vältytään parallaksivirheeltä ja saadaan vielä tarkempia tuloksia. Tällaista varustetta tarvitaan erityisesti silloin kun sama lähellä oleva kohde on useassa kuvassa).

Kuvaa riittävän nopeasti

Jos aurinko on laskemassa tai nousemassa on syytä pitää kiirettä koska valaistus muuttuu nopeasti. Pilvet voivat myöskin liikkua ja muuttua erittäin nopeasti.

RAW

Tallenna kuvat raw formaatissa. Raw formaatti antaa joustavat mahdollisuudet kuvan muokkaamiseen. Raw formaatti mahdollistaa esimerkiksi valotuksen ja valkotasapainon säätämisen jälkikäteen.

Vaakakuva vai pystykuva

Mieti tarkkaan kannattaako kuvat ottaa vaaka- vai pystyasennossa. Pystykuvat tuovat enemmän resoluutiota pystysuunnassa, mutta kuvia pitää ottaa enemmän kuin vaakakuvia pitäisi.

Photohop Photomerge

Adobe Photoshopin Photomerge-toiminto (File > Automate > Photomerge...) on yksi työkalu, jolla kuvat voidaan yhdistää panoraamakuvaksi täysin automaattisesti ja saumattomasti, jos kuvat on otettu huolella. Photomerge vaatii, että kuvat ovat päällekkäin 25% - 40%. Photomerge tarjoaa useita erilaisia tapoja panoraaman luomiseen. Esimerkikkinä mainittakoon Cylinderical joka sopii hyvin laajojen panoraamojen tekemiseen.

Esimerkki Photoshopin Photomergellä luodusta panoraamasta

Kahdeksan pystykuvaa, jotka voidaan yhdistää Photomergellä

Kuva 3. Kahdeksan vierekkäistä ja osittain päällekkäistä pystykuvaa Molyvoksen linnasta. Kuvat on otettu huolella, joten ne voidaan yhdistää saumattomaksi panoraamaksi Photoshopin Photomerge-toiminnolla.

Photoshopin Photomergellä luotu panoraama Molyvoksen linnasta

Kuva 4. Lopullinen kuva Molyvoksen linnasta. Photomergellä tehty lopullinen panoraama on saumaton. Kuvaa on rajattu sommitelman parantamiseksi.