EN | FI

Valokuvan Sommittelu

Second Picture on omistettu alkuperäisille tutoriaaleille 3D-grafiikasta, Photoshopista, valokuvauksesta ja WWW-suunnittelusta.

Epätavallinen Kuvakulma

Palman katedraali erilaisesta kuvakulmasta

12.11.2007 Kategoria: Valokuvan sommittelu
Kuvakulmaa voidaan käyttää valokuvassa mukaansatempaavan sommitelman luomiseen. Valitsemalla epätavallisen kuvakulma, voidaan luoda sommitelma, joka on tavallisesta poikkeava. Usein näkee valokuvia kuuluisista nähtävyyksistä, jotka on kuvattu silmien korkeudelta ja suoraan nähtävyyden edestä. Tämä kuitenkin johtaa siihen, että monet eri kuvaajien kuvat samasta nähtävyydestä voivat näyttää melko samanlaisilta.

Jatka Lukemista...

Asiat, joita välttää sommittelussa

Perhonen kolmannesten säännön mukaan

27.09.2007 Kategoria: Valokuvan sommittelu
Valokuvan elementit pyritään yleensä sommittelemaan miellyttävällä ja kiinnostavalla tavalla. Usein pyritään seuraamaan jotain tiettyä sääntöä tai hyväksi todettua tyyliä. Kuvan sommittelua voidaan myös lähestyä toiselta kantilta. Kuvaa sommitellessa voidaan miettiä asioita, joita sommitelmassa tulisi välttää. Mielestäni hyvän sommitelman löydyttyä, kannattaa vielä tarkastaa tietyt asiat, joita voidaan yleisesti ottaen pitää virheinä sommittelussa.

Jatka Lukemista...

Kehykset Valokuvissa

Luonnolliset kehykset valokuvassa

06.09.2007 Kategoria: Valokuvan sommittelu
Taideteokset ympäröidään usein kehyksillä. Kehykset ohjaavat katseen kuvan sisään. Kehykset myös auttavat katsetta pysymään kuvan sisällä. Kehykset on helppo lisätä digitaalisiin kuviin kuvankäsittelyssä, mutta se ei ole ainoa tapa luoda kehyksiä. Voit myös sisällyttää kehykset valokuvan sisään sommitelman parantamiseksi. Voit hyödyntää kehyksiä joita löytyy jokapuolelta ympäriltäsi.

Jatka Lukemista...

Anna valokuvan kohteille tilaa

Tyttö istumassa altaan reunalla

26.07.2007 Kategoria: Valokuvan sommittelu
Kun näemme ihmisen katsovan jotakin, meillä on usein taipumus katsoa samaan suuntaan. Olemme myöskin tottuneet siihen, että ihmisillä, eläimillä ja kulkuvälineillä on tietty suunta mihin ne kulkevat. Oletamme niiden liikkuvan eteenpäin. Tämä on asia, joka tulisi ottaa huomioon kuvan sommittelussa. On usein häiritsevää jos kuvan reunalla on ihminen, eläin tai kulkuväline, joka on ikäänkuin siirtymässä pois kuvasta emmekä näe minne.

Jatka Lukemista...

Terävyysalueen merkitys

Maisemakuva suurella terävyysalueella

21.06.2007 Kategoria: Valokuvan sommittelu
Terävyysalue (syvyysterävyys, syväterävyys) on kameran ominaisuus, jota voidaan käyttää tehokeinona kuvan sommittelussa. Terävyysalue ei päde pelkästään kameroihin vaan sitä voidaan hyödyntää mm. 3d-grafiikassa tai piirretyssä kuvassa. Terävyysalue tarkoittaa aluetta tarkennuspisteen edessä ja takana, joka nähdään riittävän terävänä.

Jatka Lukemista...

Kuvaa läheltä

Lähikuva kilpikonnasta

21.06.2007 Kategoria: Valokuvan sommittelu
Valokuva voi olla tylsä koska sitä ei oteta tarpeeksi läheltä. Usein kuvaa otettaessa pelätään, ettei kohde mahdu kuvaan kunnolla ja reunoille jätetään reilusti tilaa. Lopputuloksena on usein tylsän näköinen kuva, jossa kohde näkyy kaukana kuvan keskellä. Usein kuvia voidaan parantaa kuvaamalla kohde lähempää. Kohteen ei myöskään aina tarvitse mahtua kokonaan ruudulle vaan siitä voidaan näyttää vain osa. Tällainen kuva voi olla todella kiinnostava ja kertoa jopa enemmän kuin kuva jossa kohde on kokonaan.

Jatka Lukemista...

Yksinkertainen sommitelma

Yksinkertainen sommitelma valokuvassa

21.06.2007 Kategoria: Valokuvan sommittelu
Sanonta vähemmän on enemmän pitää usein paikkansa kuvia sommitellessa. Usein kuvasta saadaan kauniimpi ja tehokkaampi vähentämällä kohteita kuvasta. Yleinen virhe onkin saada kuvaan mahtumaan mahdollisimman paljon erilaisia asioita. Usein valokuvaan kannattaa valita yksi selkeä mielenkiinnon kohde. Näin mikään ei kilpaile kohteen kanssa ja kuvassa on selkeä kiintopiste jota katsella.

Jatka Lukemista...

Kolmasosien sääntö

Kolmasosien sääntö maisemakuvassa

21.06.2007 Kategoria: Valokuvan sommittelu
Kolmasosien sääntö (tai kolmannesten sääntö) on yksi tunnetuimmista kuvan sommittelun säännöistä. Se on hyvin selkeä ja sitä on erittäin helppo käyttää.

Usein valokuvaa otettaessa kuvattava kohde sijoitetaan ruudun keskelle olipa se sitten lähellä tai kaukana. Tämä tuottaa vain harvoin parhaan mahdollisen sommitelman, paitsi jos kyseessä on vain yksi selkeä kohde, jota kuvataan hyvin läheltä.

Jatka Lukemista...

Kuvan sommittelu

Tasapainoinen sommitelma valokuvassa

21.06.2007 Kategoria: Valokuvan sommittelu
Kuvan sommittelu kertoo, miten kuvan eri kohteet on sijoiteltu kuva-alan sisälle. Kuvan sommittelun tarkoituksena on luoda visuaalisesti mukaansatempaava kuva, joka herättää katsojan mielenkiinnon. Onnistunutta kuvaa on mukava katsella pidempäänkin. Visuaalisia elementtejä, joita sommittelussa voidaan käyttää ovat esimerkiksi viivat, muodot, pintamateriaalit, tasapaino, symmetria, syvyys, värit, perspektiivi, mittakaava ja valaistus. Kuva voi kertoa tuhat sanaa, mutta miten sellainen kuva luodaan?

Jatka Lukemista...