EN | FI

Valokuvaustutoriaali

Second Picture on omistettu alkuperäisille tutoriaaleille 3D-grafiikasta, Photoshopista, valokuvauksesta ja WWW-suunnittelusta.

Teknisesti onnistunut valokuva

12.06.2007 Kategoria: Valokuvaus
Mielestäni valokuvausta opetellessa kannattaa ensin opetella ottamaan teknisesti moitteeton kuva ja vasta sen jälkeen opiskella kuvan sommittelua. Valokuva on teknisesti onnistunut kun se on:

Tietysti näiden lisäksi voidaan ajatella muitakin tekijöitä, mutta mielestäni ne ovat vähäisempiä ja korjattavissa jälkikäsittelyssä.

Terävä valokuva

Terävä valokuva balearica regulorum

Kuva 1. Teknisesti onnistunut valokuva on terävä. Balearica regulorum juomassa.

Valokuvan tulee olla mahdollisimman terävä. Yleisin syy epäterävyyteen on kameran heilahtaminen kuvaa otettaessa. Tämä on yleistä käsivaralta kuvattaessa. Kuvaa otettaessa kannattaa aina keskittyä myös pitämään kamera täysin paikallaan. Tähän auttaa oikeaoppinen kameran laukaisu ja oikeaoppinen ote kamerasta. Jos tilanne sen salliin niin kamera kannattaa laukaista puristavalla otteella ilman, että päättää tarkkaa hetkeä jolloin kuvan ottaa. Oikeaoppinen ote kamerasta kannattaa myös opetella. Vasemman käden kämmen kannattelee objektiivia ja kyynärpäät ovat kiinni kehossa.

Jalustaa voi suositella käytettäväksi aina. Erityisesti jalustaa kannattaa käyttää silloin kuin kuvataan pitkillä valotusajoilla ja / tai pitkäpolttovälisillä linsseillä. Suurennettussa kuvassa kameran heilahtaminenkin näkyy suurennettuna.

Oikein valottunut valokuva

Oikein valottunut valokuva

Kuva 2. Teknisesti onnistunut valokuva on valottunut oikein.

Teknisesti moitteettomassa valokuvassa valotus on oikein. Yleensä oikeanlainen valotus tarkoittaa sitä, että kuvassa ei ole yhtään täysin mustia pikseleitä eikä yhtään täysin valkoisia pikseleitä. Aina tämä ei tosin ole mahdollista. Pahin virhe valotuksen kanssa on puhkipalaminen. Tämä tarkoittaa ylivalottuneita pikseleitä jotka ovat täysin valkoisia. Jos kamera ei pysty tallentamaan näkymän suurta kontrastia, on parempi, että kuva on osittain alivalottunut kuin, että se olisi osittain ylivalottunut.

Joskus kuva saatetaan alivalottaa tarkoituksella tunnelman luomiseksi. Valotusta säädetään valotusajalla, aukon koolla ja polttovälillä.

Oikeaan kohtaan tarkentunut kuva

Oikein tarkentunut valokuva

Kuva 3. Teknisesti onnistunut valokuva on tarkentunut oikeaan kohtaan ja terävyysalue on sopiva.

Valokuvan tulee olla myös tarkentunut oikeaan kohtaan. Valokuva ei ole aina kauttaaltaan tarkka. Siksi on tärkeää päättää etukäteen, mikä kohta valokuvassa halutaan nähdä terävänä ja tarkentaa siihen.

Sopiva terävyysalue

Valokuvalla on tietty syvyysterävyys, johon voidaan vaikuttaa. Terävyysalue tarkoittaa aluetta tarkennuspisteen edessä ja takana, joka nähdään riittävän terävänä. Ennen valokuvan ottamista tulisi aina päättää mikä on sopiva syvyysterävyys valokuvalle. Kuvaajan tulisi päättää tarvitaanko pientä vai suurta terävyysaluetta.