EN | FI

Valokuvan Sommittelu

Second Picture on omistettu alkuperäisille tutoriaaleille 3D-grafiikasta, Photoshopista, valokuvauksesta ja WWW-suunnittelusta.

Kuvaa läheltä

21.06.2007 Kategoria: Valokuvan sommittelu
Valokuva voi olla tylsä koska sitä ei oteta tarpeeksi läheltä. Usein kuvaa otettaessa pelätään, ettei kohde mahdu kuvaan kunnolla ja reunoille jätetään reilusti tilaa. Lopputuloksena on usein tylsän näköinen kuva, jossa kohde näkyy kaukana kuvan keskellä.

Usein kuvia voidaan parantaa kuvaamalla kohde lähempää. Kohteen ei myöskään aina tarvitse mahtua kokonaan ruudulle vaan siitä voidaan näyttää vain osa. Tällainen kuva voi olla todella kiinnostava ja kertoa jopa enemmän kuin kuva jossa kohde on kokonaan.

Lähikuva kohteesta

Läheltä otettu valokuva delfiineistä

Kuva 1. Kun valokuvaan valitaan yksi selkeä kohde, kannattaa varmistaa, että se kuvataan riittävän läheltä.

Kuvan 1 onnistumiseen vaikuttaa paljon se, että kuvan kohde on lähellä. Muita kuvan onnistumiseen vaikuttavia tekijöitä ovat vahvat värit ja yksinkertaisuus. Koska kohde on kuvattu läheltä, pääsemme tarkastelemaan kunnolla itse kohdetta ja sen yksityiskohtia. Lisäksi lähelle mentäessä kuva on yksinkertaistunut ja kuvasta on jäänyt pois elementtejä, jotka voisivat kilpailla huomiosta itse kohteen kanssa.

Kuva on hyvin yksinkertainen ja läheltä kohdetta, mutta se kertoo kuitenkin samat asiat kuin laajempikin näkymä. Se kertoo, että kyseessä on delfiiniesitys, joka tapahtuu altaassa ja ilmeisestikkin ympärillä on yleisöä katsomassa esitystä. Läheltä kuvaaminen kulkee usein käsi kädessä yksinkertaisuuden kanssa. Usein kuvaan tulee yksinkertaisempi sommitelma kun se otetaan kohteen läheltä.

Kohde vain osittain valokuvassa

Jättiläiskilpikonna osittain valokuvassa

Kuva 2. Läheltä otetussa valokuvassa päästään tarkastelemaan yksityiskohtia, jotka jäisivät laajassa näkymässä helposti huomaamatta.

Kuva 2 on jättiläiskilpikonnasta. Kuva on onnistunut koska se on otettu läheltä. Lähikuvasta huomaamme kilpikonnan erikoisia ominaisuuksia, jotka jäisivät laajassa kuvassa huomaamatta: erikoinen kaula ja etujalka. Kuva on otettu myös siten, että katsoja ei näe kilpikonnan elävän vankeudessa. Myös tämä parantaa kuvan mielenkiintoa. Lisäksi kohde on eristetty taustasta käyttämällä pientä terävyysaluetta.