EN | FI

Valokuvaustutoriaali

Second Picture on omistettu alkuperäisille tutoriaaleille 3D-grafiikasta, Photoshopista, valokuvauksesta ja WWW-suunnittelusta.

Siluetti-valokuva

10.08.2007 Kategoria: Valokuvaus
Siluetti tarkoittaa kuvaa jossa itse kohteesta näkyy vain ääriviivat ja se on yksivärinen. Siluettikuva on yleensä kaksivärinen kohteen ollessa musta ja taustan ollessa valkoinen. Yleisin kohde siluetille on ihmisen muotokuva sivulta. Siluettikuvia voidaan tehdä esimerkiksi piirtämällä tai paperista leikkaamalla, mutta tässä käyn läpi siluettikuvan luomista digitaalikameralla.

Siluetin valokuvaaminen

Siluetti-valokuva

Kuva 1. Kirkkaaseen vastavaloon otetusta valokuvasta tulee helposti siluettimainen.

Siluetin valokuvaamisessa tulee huomioida monia asioita. Ensinnäkin kohteen ja taustan välisen kontrasti tulee olla suuri. Valon täytyy siis tulla kohteen takaa. Tällainen tilanne löytyy helposti kun kuvataan kohdetta taivasta vasten. Mielestäni otollisin tilanne siluettikuvan ottamiseen on auringon laskiessa kohteen ollessa kirkasta taivasta vasten.

Mielestäni kohteen takana oleva aurinko (tai muu valonlähde) kannattaa jättää kokonaan kohteen taakse, jotta vältytään liialliselta kirkkaudelta ja linssiheijastumilta. Auringon laskiessa digikameran automaattiasetukset saattavat toimia hyvin, mutta kannattaa vähintäänkin varmistaa, että salama on pois päältä.

Digitaalikameralla luoduista siluettivalokuvista ei tule täysin kaksivärisiä. Itse kohde saadaan täysin mustaksi alivalottamalla se, mutta taustalle tulee yleensä liukuväri. Jos kuvasta halutaan täysin kaksivärinen, niin se on mahdollista digitaalisessa kuvankäsittelyssä. Kun kohde on täysin musta, niin taustan värin muuttaminen esimerkiksi täysin valkoiseksi pitäisi onnistua kohtuullisen helposti kuvankäsittelyohjelmassa.

Kokemukseni Siluettikuvan ottamisesta

Digikameralla luotu siluettivalokuva

Kuva 2. Siluettikuvissa kasvot kuvataan usein sivulta.

Lomaillessani Kreikassa, kun olin jo kuvannut useamman auringonlaskun, päätin kokeilla siluettikuvien luomista digitaalisella kameralla. En ollut koskaan aikaisemmin ottanut siluettikuvaa tarkoituksella, mutta joskus vastavaloon kuvatessa lopputulos oli muistuttanut siluettikuvaa.

Tyttäreni Amanda suostui mallikseni siluettikuvaan ja päätin yrittää siluetin luomista. Odotimme auringonlaskua ja otimme muutaman erilaisen siluettikuvan auringonlaskua vasten. Kuva 1 on ensimmäisiä ottamiani kuvia. Kuvan 1 tilanne oli ongelmallinen. Kohde oli vyötäröstä alaspäin tumman taustan päällä, joten se saattaisi sulautua taustaansa. Onneksi Amandalla oli päällään hame joka sai vähän väriä ääriviivoilleen voimakkaasta taustavalosta. Näin kohteesta ei tullut täysin musta ja se erottui tummasta taustastaan.

Kuva 2 on kähempänä perinteistä siluettikuvaa. Kuvassa 2 itse kohde on täysin alivolottunut ja näin ollen piirtyy täysin mustana kellertävälle taustalle.