EN | FI

3D-tutoriaali

Second Picture on omistettu alkuperäisille tutoriaaleille 3D-grafiikasta, Photoshopista, valokuvauksesta ja WWW-suunnittelusta.

Wire ja Isoline clay render (3DS)

3 erilaista wire-clay-renderöinti-tapaa 3D Studio MAXissa

Kuva 1. Kolme wire-clay-render-metodia 3DS MAXissa.

27.08.2007 Kategoria: 3D (Renderöinti)
3D-grafiikassa mallin rakenteella on usein paljon merkitystä. Hyvin rakennettu malli renderöityy ja animoituu nätisti. Kun 3D-mallista luodaan clay renderöinti, halutaan usein näyttää myös mallin rakenne. Tässä tutoriaalissa käydään läpi clay renderöinti jossa pinnan lisäksi näytetään myös mallin rakenne (wire / edget).

Wire Clay Render 3D Studio MAXissa

3D Studio MAXissa mallin edget on helppo saada näkyviin reaaliaikaisessa hardware-varjostuksessa, mutta renderöinnissä se ei ole aivan yhtä yksinkertaista. Edget saadaan kuitenkin näkyviin lopullisessa renderöinnissä usellakin eri keinolla.

Face Map (Scanline ja Mental Ray renderöijät)

Laita Face Map päälle ja valitse Gradient Ramp Diffuse Mapiksi

Kuva 2. Laita Face Map päälle ja valitse Gradient Ramp Diffuse-mapiksi.

Gradient Rampin asetukset

Picture 3. Gradient Rampin asetukset.

Wire clay render Mental Raylla 3DS MAXissa

Picture 4. Mental Ray -renderöinti jossa Gradient Ramp toimii Face Mappina.

Materiaalin Face Map -ominaisuudella tekstuuri voidaan mapata tarkasti polygonin sisään. Mallin edget saadaan näkyviin käyttämällä seuraavia asetuksia perusmateriaalissa (kuvat 2 ja 3):

Jos renderöit Scanlinella laita SuperSampling päälle ja jos taas renderöit Mental Raylla paranna sampling-laatua jotta ohuet viivat renderöityvät riittävän tarkasti. Kuva 4 on renderöity yllä selostettua tekniikkaa käyttäen. Jostain syystä osa edgeistä vaikuttaa olevan muita paksumpia.

Composite Map (vain Mental Ray)

Standard-materiaali Composite-materiaalin sisällä

Picture 5. Valitse Standard materiaali kohtaan Mat.1.

Wire-materiaali

Picture 6. Wire-materiaalin asetuksia.

Wire clay render Mental Raylla 3D Studio MAXissa

Picture 7. Mental Ray renderöinti jossa on Wire-materiaali Composite-mapissa.

Toinen tapa saada edget näkyviin renderöidyssä kuvassa on käyttää composite-mappia:

Kuva 7 on renderöity yllä selostettua tekniikkaa käyttäen. Wire-ominaisuus tekee kaikista viivoista tasapaksuja. Muilta osin tulos on hyvin samankaltainen kuin Gradient Ramp -tekniikka käytettäessäkin.

Face Mapin ja Composite Mapin ongelma

Ongelmana molemmissa tekniikoissa voi olla se, että ne renderöitäessä värjäävät mallin kaikki näkyvissä olevat edget. Usein mallin geometria on hyvin tiheä ja edget ovat vieri vieressä. Edgejen verkko saattaa olla liiankin tiheä. Tähän saattaa voida vaikuttaa. Jos esimerkiksi käytät Meshsmooth-modifieria voit laittaa sen pois päältä renderöinnin ajaksi. Tämä tietysti tekee mallista karkean ja kulmikkaan kuten kilpikonnan jalka kuvissa 4 ja 7.

Isoline Clay Render 3DS MAXissa

Isolinejen irrotus

Picture 8. Irrota Isolinet omaksi objektikseen.

Viivat näkyviin renderöitäessä ja viivojen paksuus

Picture 9. Enable in renderer saa viivat näkyviin renderöinnissä.

Isoline clay render Mental Raylla 3D Studio MAX

Picture 10. Malli ja ja edget on renderöity Mental Raylla erillisinä objekteina.

Jos mallisi on niin sanottu Subdivision-pinta joka on muodostettu jakamalla se pienempiin polygoneihin Meshsmooth- tai Turbosmooth-modifierilla voit hyödyntää seuraavaa tekniikkaa. Kun malliin lisätään Meshsmooth-modifier pinta pyöristyy ja jakautuu pienempii osiin Iterations-arvon mukaisesti. Meshsmooth-modifierissa on oletuksena päällä Isoline Display, joka tarkoittaa sitä, että vaikka malliin tulee modifierin ansiosta paljon uusia edgejä, niitä ei näytetä vaan ainoastaan alkuperäiset edget näytetään. Näin siis näet mallin kun laitat näkymästä päälle Smooth + Highlights ja Edged Faces. Seuraavassa käydään läpi tällaisen näkymän renderöinti. Renderöidään siis pinta jossa näkyy ainoastaan Isoline Display-asetuksen mukaiset edget.

Irrota Isolinet Edgeinä

Nyt isolinet ovat erillinen shape-objekti joka voidaan renderöidä. Laita uudesta Shape-objektista Enable in Renderer päälle kuvan 9 mukaisesti. Thickness-arvolla voit säätää viivojen paksuutta. Kuva 10 on renderöity yllä selostettua tekniikkaa käyttäen.

Voit halutessasi luke myös muut tutoriaalini samasta aiheesta: