EN | FI

3D-tutoriaali

Second Picture on omistettu alkuperäisille tutoriaaleille 3D-grafiikasta, Photoshopista, valokuvauksesta ja WWW-suunnittelusta.

Clay render 3DS MAXissa

Clay render 3D Studio MAXissa

Kuva 1. Clay renderöinti Light Tracerilla 3D Studio MAX.

21.06.2007 Kategoria: 3D (Renderöinti)
Keskeneräiset mallinnukset (wip) renderöidään usein clay render tekniikalla. Clay render tarkoittaa renderöintiä, joka näyttää kuvalta savimallista. Tässä tutoriaalissa käydään läpi helppo clay render tekniikka 3DS MAXissa. Tämä tutoriaali on suunniteltu 3D Studio MAX 9:lle. Jotkin asiat saattavat toimia hieman eri tavalla aikaisemmissa versioissa.

1. 3D-mallin materiaali

Luo 3D-mallillesi materiaali. 3D Studio perusmateriaali toimii hyvin. Laita diffuse ja ambient väriksi hyvin vaalea harmaa (HSV 0,0,220). Aivan valkoista väriä ei kannata valita koska silloin malli voi sulautua valkoiseen taustaansa. Voit halutessasi käyttää jotain muutakin väriä. Usein näkee esimerkiksi hieman kellertävämpiä clay renderöintejä.

2. Alusta 3D-Mallille

Luo mallin alle plane-objekti. Plane-objektin ei tarvitse olla kovinkaan suuri. Riittää, että se on riittävän suuri mallista lähteville varjoille. Jos haluat alustan sulautuvan taustaan niin käytä tarkalleen samaa väriä plane-objektissa ja taustassa ja käytä valkoista valoa. Jos kuitenkin käytät valaisimessa jotakin väriä niin laita sama väri taustaan ja muuta plane-objekti täysin valkoiseksi, jotta se sulautuu taustaansa. Plane-objektissa käytetään yleensä valkoista väriä. Plane-objekti ottaa vastaan pehmeitä varjoja itse mallista ja blokkaa alhaalta tulevan valon.

3. Skylight

Luo Skylight valo. Skylight-valon asennolla ja sijainnilla ei ole mitään merkitystä. Skylight valaisee joka tapauksessa tasaisesti joka suunnasta. Skylight valossa on oletuksena hieman vaalean sininen väri joka tekee renderöintiin hieman kylmän tunnelman. Värin voi muuttaa valkoiseksi tai vaalean keltaiseksi jos haluat renderöintiin lämpimän tunnelman.

4. Light Tracer -asetukset

Light tracer asetukset

Kuva 2. Light Tracer asetukset. Jos kuvassa on rakeisuutta niin käytä suurempaa Rays/Sample arvoa. Jos kuvassa on kohinaa, niin käytä suurempaa Filter Size arvoa.

Clay render kuva lohikäärmeestä

Kuva 3. Clay render 3D Studio MAXissa.

Avaa Light Tracer asetukset (Rendering > Advanced Lighting > Light Tracer...) ja kokeile renderöintiä. Valaistuksen ja materiaalin pitäisi näyttää suurin piirtein samalta kuin kuvassa 3. Light Tracer paneelissa on paljon asetuksia, mutta yksinkertaisessa clay renderöinnissä tarvitset todennäköisesti vain kahta. Jos kuvassa on rakeisuutta niin käytä suurempaa Rays/Sample arvoa. Jos kuvassa on kohinaa, niin käytä suurempaa Filter Size arvoa. Jos haluat lisätä realistisuutta niin laita Bounces arvoksi 2 ja Object Mult: arvoksi 0,3. Bounces tarkoittaa valon kimpoamista ja Object Mult: kertoo valon voimakkuuden kimpoamisen jälkeen.

Voit halutessasi luke myös muut tutoriaalini samasta aiheesta: