EN | FI

Valokuvaustutoriaali

Second Picture on omistettu alkuperäisille tutoriaaleille 3D-grafiikasta, Photoshopista, valokuvauksesta ja WWW-suunnittelusta.

Camera Raw Fill Light

28.08.2007 Kategoria: Valokuvaus
Camera Raw on Adoben Plug-In -ohjelma Photoshopille joka mahdollistaa raw-kuvien avaamisen. Raw-kuva antaa suuren värisyvyytensä ansiosta joustavat muokkausmahdollisuudet. Camera Raw -ohjelmasta löytyy Fill Light -säätö, joka nimensä mukaisesti tuo lisää kirkkautta valokuvan tummiin kohtiin. Camera Raw -ohjelman Exposure-toiminto ja Fill Light -toiminto voivat yhdessä pelastaa jopa raw-kuvan joka on osin alivalottunut ja osin ylivalottunut.

Suuren kontrastin valokuvaus

Fill Light -toiminto on erityisen tehokas kuvien kanssa, joissa on suuri kontrasti. Usein kun näkymässä on suuri kontrasti, on tarpeen alivalottaa kuva hieman, jotta kirkkaimmat kohdat eivät palaisi puhki. Tällaisen kuvan korjaaminen voi onnistua helposti Camera Raw -ohjelman Fill Light -toiminnolla.

Järvimaisema Suomesta

Alkuperäinen muokkaamaton järvimaisemakuva

Kuva 1. Alkuperäinen kuva järvimaisemasta on paikoin hieman liian vaalea ja paikoin liian tumma.

Järvimaisema Camera Raw ja Photoshop -toimenpiteiden jälkeen

Kuva 2. Adoben Camera Raw -ohjelman Fill Light -toiminto kirkastaa valokuvan tummia kohtia.

Kuva 1 on alkuperäinen kuva joka on otettu suomalaisen järven rannalla kirkkaassa säässä. Yritin valottaa kuvan kirkkaan taivaan mukaisesti. Tästä huolimatta taivaasta tuli liian kirkas ja metsät jäivät silti aivan liian tummiksi. Kuva siis epäonnistui. Onneksi tänä päivänä kuvia voidaan muokata digitaalisesti jälkeenpäin. Avasin raw-tiedoston Adoben Camera Raw 4.0 -ohjelmaan. Ensin korjasin valotusta (Exposure) siten, että taivaasta erottuisivat kaikki yksityiskohdat. Tämän jälkeen käytin voimakkaasti Fill Light -säätöä saadakseni metsät paremmin näkyviin. Tässä tapauksessa Fill Light toimi erinomaisesti ja pelasti valokuvan pimeät kohdat (kuva 2). Samankaltaisen tuloksen voisi saada myös Photoshopin Curves-työkalulla, mutta sitä on vaikeampi käyttää. Kuva 2 on lopullinen valokuva, jota on myös muokattu Photoshopissa (Unsharp Mask, Hue/Saturation, Levels).

Maisema Lesvoksen saarelta

Alkuperäinen kuva Lesvoksen rannalta

Kuva 3. Maisemakuva Kreikasta Lesvoksen saarelta. Valitettavasti valokuvan vasen reuna on jäänyt varjoon.

Kuva Lesvoksen rannasta Camera Raw ja Photoshop -toimenpiteiden jälkeen

Kuva 4. Tässäkin tapauksessa Fill Light-toiminto toimii hyvin ja kirkastaa kuvan pimeät kohdat.

Kuva 3 on otettu Kreikassa Lesvoksen saarella. Kuva on otettu keskellä kirkasta päivää, joten varjot ovat todella tummia. Kuva on myös hyvin väritön ja lattea koska kaikki kameran automaattiset prosessoinnit oli laitettu pois päältä. Kuvan vasen reuna on varjoista johtuen hyvin tumma. Vertaa varjoja kuvaan 4 jossa niitä on vaalennettu Camera Raw Fill Light -toiminnolla. Lisäksi kuvaa on piristetty Photoshopissa (Unsharp Mask, Hue/Saturation, Levels).

Näissä tapauksissa Camera Raw Fill Light pystyi helposti pelastamaan vaikeissa tilanteissa otettujen valokuvien tummat osat. Mielestäni Fill Light on erittäin tervetullut toiminto Adoben Camera Raw -ohjelmaan.